Keeping-in-Touch days
Edited by Oliver Wakefield-Smith, Founder of Digital Signet. Last reviewed 23 June 2026.
Direct answer
How do KIT days work?
What counts as a KIT day
Any work you do under regulation 12A of the Maternity and Parental Leave Regulations 1999, while on maternity leave, with your employer's agreement. An hour of email counts as one KIT day. A full team away-day counts as one KIT day. The 10 KIT days can be taken at any point in your leave except the 2 weeks immediately after the birth, when regulation 12A does not allow any work.
KIT day pay
There is no statutory rate for KIT day pay. You and your employer agree the rate. Many employers pay normal salary for the hours worked, offset against SMP for that week so the employee does not receive less than SMP. Others pay full salary on top of SMP. The arrangement is contractual; the law only sets the 10-day cap and the SMP-protection rule.
Working an 11th day
SMP continues for up to 10 days of work in the maternity pay period (regulation 9A of the SMP General Regulations 1986). Work on an 11th day takes you outside that protection, so no SMP is payable for the week in which that day falls. KIT days also never extend your leave: the 52 weeks end on the same date however many you work.
Counter widget
KIT day counter
You may work up to 10 Keeping-in-Touch days without losing SMP. A day worked counts as one KIT day, regardless of hours.
Can my employer require KIT days?
No. KIT days are voluntary on both sides. Your employer cannot make you work, and you have no right to demand work. The arrangement is by mutual agreement only.